Mag Oranje de eigen broek ophouden?

Zouden de Van Oranjes het niet een stuk gemakkelijker hebben wanneer zij zelf hun broek ophouden? Zouden zij dan niet veel meer kunnen doen waar ze zelf zin in hebben? En zouden zij de publiciteit rond hun doen en laten dan niet veel beter kunnen sturen?

 Kijkend naar Holland zie ik oranje rivieren traag door oneindig land stromen. Zie ik zaklopers door oneindige dorpsstraten golven. Zie ik koninklijke halmen wuiven in de wind.

Het land viert feest vandaag en voor enkelen hangt de feestvreugde ook echt samen met de monarchie. Maar voor de meeste feestgangers is het toch een soort protestants carnaval, de grootste barbecue ter wereld of een opwarmertje voor het echte Oranje gevoel dat zich in juni meester maakt van de EK-kijkers.

Het Koninklijk Huis en een deel van de Koninklijke Familie heeft op Koninginnedag het belangrijkste van zijn ongeveer 250 optredens per jaar. Gemiddeld verdienen ze leden anderhalve ton per optreden, want het Koninklijk Huis kost jaarlijks 39 miljoen, zo staat in het eerste jaarverslag. Die miljoenen komen uit de schatkist, die al jaren niet meer van de Koning is. Voor dat geld moeten de leden van het Koninklijk Huis een heel jaar onder een vergrootglas liggen en zich verantwoorden tot in de vierde graad. Helaas is de nieuwe villa bij het Griekse Kranidi vanaf zee weerloos voor telelenzen. Maar de aankoop is tenminste politiek correct.

Zouden de Van Oranjes het niet een stuk gemakkelijker hebben wanneer zij zelf hun broek ophouden? Zouden zij dan niet veel meer kunnen doen waar ze zelf zin in hebben? En zouden zij de publiciteit rond hun doen en laten dan niet veel beter kunnen sturen?

Die 39 miljoen moeten zij toch gemakkelijk bij elkaar kunnen harken? Waar? Op de beurs natuurlijk! Privatiseer het koningshuis. Maak er een NV van. Keer de rendementen uit in dividend of vaste rentes. De omzet ligt voor het opscheppen. Neem de merchandising. Waarom zou de Koningin niets mogen verdienen aan Koninginnedag? Waarom mag haar beeltenis gratis op mokken en muntstukken staan? Waarom claimt Oranje niet de rechten op de kleur oranje? Dan pikt het koningshuis meteen een forse graan mee van de voetbalhysterie. (Wel jammer dat het uittenue van Oranje vrijwel zwart is)

Waarom claimen de Van Oranjes niet de uitzendrechten op alle optredens en stoppen zij alle live-beelden daarvan niet achter de betaalzender The Dutch Royal Channel?

Het gaat niet om de besparing van 39 miljoen, hoewel we de symbolische waarde van dit kleine gaatje extra in de broekriem ook weer niet moeten onderschatten. Het gaat erom dat wij de ceremoniële functie en de bindende kracht van het Koningshuis letterlijk gaan waarderen. Met de ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe werd Nederland in 1581 onafhankelijk. En diende het volk niet langer de Koning maar diende de Stadhouder c.q. Koning het volk. Een goede maatstaf voor de kwaliteit van de dienstverlening zijn de beurskoersen. Ja, zo moet ik een bevriend historicus nageven, het aandeel ‘Koninklijke’ wordt dan een sentimenteel aandeel. Prima. Dalen de koersen structureel? Dan wordt het tijd voor een Troonswisseling, een geheid kijkcijfercanon.

Weet u nog waar het wereldlijk huwelijk van Willem Alexander en Máxima gesloten is? Op het Damrak ja, in de Beurs van Berlage.